Мултимедийните проектори са идеален вариант за домашно развлечение и за подпомагане на бизнеса на всяка фирма или компания.

Най - важното при избора на модел е неговото предназначение- за домашно кино или в офиса. Основните параметри на които трябва да се обърне внимание са – resolution, brightness и contrast ratio.

В зависимост от инсталацията и параметрите, които трябва да се постигнат работим с голямо разнообразие от фирми производители на проектори – Panasonic, Epson, Optoma, Cristie, NEC и Barco.

Предимства и недостатъци

ProjectorМултимедиините проектори навлизат все повече в българския пазар и намират своето приложение както в домашното кино така и в офиса за всякакви видове презентаци.

LCD монитор или проектор?

LCD мониторите безспорно имат високо качество на картината и могат да бъдат използвани в същите ситуации като проекторите. Но за разлика от LCD мониторите проекторите имат няколко основни предимства:

  • Картината може да бъде произволно голяма, т.е. може да запълните една цяла стена в къщи или в офиса с доста добро изображение, като за същата големина монитор би струвал от 10 до 100 пъти повече.
  • При проекторите няма никакво излъчване или напрежение за очите, тъй като гледате отражението на изображението в стената.
  • Можете да използвате проектора навсякъде, тъй като той е малък и компактен. Може да бъде поставен в чанта и пренасян в колата или в ръка, докато това доста трудно би станало с 32 инчов LCD монитор.

Ето и някой от основните параметри, които следва да бъдат отчетени при изборна на проектор:

  • За какво ще се ползва – домашно кино или презентации
  • Лумени – определя силата на светлинния лъч за картината
  • Резолюция – качество на изображението
  • Контраст – различието между цветовете и яркостта на полета в изображението
  • Живот на лампата – определя след колко часа лампата е възможно да спре да работи и трябва да се купи нова

Проектори в зависимост от категорията

Малки, леки, компактни и мобилни мултимедийни проектори. Обикновено тези проектори се използват за бизнес презентации в сравнително малки и не толкова добре осветени зали. Тяхната сила на светлината е от 2000 до към 3500 ANSI Lumen. Те са обикновено леки  - около 1.5 кг и затова лесно преносими.
Oбиконовено този клас проектори са със сила на светлината от 2500 до около 3500 ANSI, имат много висок контраст – 1:25000 и висока FullHD 1080 резолюция.
Среден клас проектори, обикновено сa фиксирани в зали за презентации. Този клас проектори са със значително по-големи възможности – по-голяма сила на светлината – над 3500 до към 6000 ANSI Lumen, имат управление по RS, мрежова карта, поддържат различни видове входни видео сигнали.
Висок клас мултимедийни проектори. Тези модели са с най-голяма сила на светлината – достигат и до 20 – 30 000 ANSI Lumen при много висока резолюция  - 4К. Те обикновено се ползват за големи зали и големи екрани.